Під час візиту до столиці України 10 травня лідери Франції, Великої Британії, Польщі та Німеччини не лише провели політичні перемовини, а й стали учасниками кулінарної дипломатії. Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, чим пригощав поважних гостей у Києві.
Як повідомив ресторатор у TikTok, спеціально для президента Франції Еммануеля Макрона, прем’єр-міністра Великобританії Кіра Стармера, польського прем’єра Дональда Туска та лідера ХДС Німеччини Фрідріха Мерца було підготовлене дегустаційне меню з десяти традиційних українських страв.
Що їли європейські лідери у Києві
Євген Клопотенко зазначив, що кожен з гостей обрав щось до душі:
- Макрон скуштував борщ із печі та качану кашу,
- Стармер – сирники з лекваром,
- Туск – галушки,
- Мерц – львівський сирник.
Окрім цього, у меню були пиріжки з яблуками та вишнею, палюшки, голубці та буковинська начинка. За словами шефа, вся вечеря відбувалася в атмосфері гастрономічного єднання, і якщо перемовини після цього стали успішнішими – то це вже «сила смаку».
Кулінарія як дипломатичний інструмент
Клопотенко наголосив, що українська кухня дедалі частіше стає частиною міжнародних відносин. Він уже не вперше пригощає світових лідерів: восени 2024 року в його ресторані вечеряв тодішній держсекретар США Ентоні Блінкен, а також американський актор Майкл Дуглас, який смакував борщ із салом.
Клопотенко є співзасновником соціального проєкту Cult Food, що популяризує українську гастрономію у світі. У 2021 році він увійшов до списку найвпливовіших діячів майбутнього світової кулінарії за версією The World’s 50 Best Restaurants.
Таким чином, українська кухня продовжує відкривати дипломатичні двері — тепер уже й у найвищих європейських кабінетах.